Ukraina na talerzu — propozycje tradycyjnych dań

Njjdy Ir
Co o tym sądzisz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jeżeli nowoczesne i wymyśle potrawy to zdecydowanie nie Twoje smaki i preferujesz prostą domową kuchnię, to z pewnością zachwycą Cię ukraińskie przepisy. Bazują na świeżych lokalnych produktach, a przy tym są pyszne i aromatyczne. Od czego zatem warto zacząć swoją przygodę ze smakami Ukrainy? Poniższe propozycje mogą Cię zainspirować.


Dominik Sworowski
Internet Tydzień Ziemi Śremskiej 300x300px Rgb

Barszcz ukraiński


VW_Berdychowski_400_150(1)

Wielu osobom barszcz ukraiński kojarzył się jedynie z mieszanką mrożonych warzyw ze sklepu. Jednak tradycyjna wersja z Ukrainy jest znacznie bogatsza, rozgrzewająca i intensywna w smaku. Zwykle przygotowuje się ją na mięsnym wywarze. Do tego celu można wykorzystać wieprzowinę lub porcję rosołową. W zupie nie może zabraknąć poszatkowanych buraków i kapusty, a także przecieru pomidorowego, który przełamie słodycz potrawy. By całość była bardziej sycąca, do wywaru dorzuca się także wcześniej namoczoną białą fasolę i skrojone w kostkę ziemniaki. Należy także dodać odrobinę octu i cukru dla smaku, a także pieprz, czosnek oraz liść laurowy. Zupy nie należy zabielać, za to tuż przed podaniem trzeba dodać do niej łyżkę kwaśnej śmietany.



Produkty mięsne z Ukrainy znajdziesz na stronie https://best-market.pl/produkty-miesne/.

Suszone ryby

Jedną z najpopularniejszych, ale także najbardziej oryginalnych ukraińskich przekąsek są suszone ryby. I choć dla wielu osób taki przysmak nie wydaje się szczególnie zachęcający, to zdecydowanie warto go spróbować. Suszenie to naturalna metoda konserwacji żywności, która pozwala zachować nie tylko świeżość, ale także smak mięsa. Filety z ryb wystawia się na działanie słońca i świeżego powietrza aż do całkowitego odparowania wody. Inną metodą jest moczenie ryb w solance. Dzięki suszeniu mięso staje się zwarte, kruche i apetyczne. Co ważne ta metoda obróbki nadaje się zarówno do dużych, jak i mniejszych gatunków ryb. Te niewielkie, takie jak stynka suszona świetnie sprawdzą się jako słona przekąska, która będzie alternatywą dla chipsów czy frytek. Suszone ryby warto jadać regularnie ze względu na liczne wartości prozdrowotne. Są bogate w kwasy omega-3, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, witaminy z grupy B oraz wapń.

Oryginalne suszone ryby z Ukrainy możesz kupić na stronie https://best-market.pl/ryby-i-owoce-morza/suszone-ryby/.

Kwas chlebowy

Gdy u nas królują sztuczne napoje gazowane, na Ukrainie chętnie pija się znacznie zdrowszy napój. Tradycyjny kwas chlebowy wytwarza się z naturalnych składników. Jest orzeźwiający, słodko-kwaśny i lekko musujący. Można łatwo przygotować go w domu lub zdecydować się na dobrej jakości napój ze sklepu. Do jego przygotowania potrzebne będzie pieczywo razowe, cukier, drożdże, woda i opcjonalnie suszone owoce lub domowy syrop np. z malin albo wiśni. Chleb należy pokroić i przypiec, by wydobyć charakterystyczny smak, a następnie zalać go wodą. Do całości wystarczy wsypać drożdże z cukrem i odstawić do sfermentowana na kilka dni. Po przerzedzeniu można dodać do napoju syrop lub owoce i przelać kwas chlebowy do butelek.

Zostaw komentarz