Tort
  • Home
  • Ciekawostki
  • Tekturowe pudełka na torty – dlaczego są najczęściej wybierane? Jakie mają zalety?

Tekturowe pudełka na torty – dlaczego są najczęściej wybierane? Jakie mają zalety?

Co o tym sądzisz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Na rynku opakowań na ciasta i torty, możemy spotkać się z różnymi rozwiązaniami. Najczęstsze to opakowania z plastiku oraz z tektury. Dziś przyjrzymy się właśnie tym bardziej ekologicznym – tekturowym. Jaką mają przewagę i dlaczego właśnie na nie warto postawić? 

Ochrona i stabilność gotowego wypieku



Tektura, zwłaszcza ta o odpowiedniej grubości, znana jest z tego że potrafi być bardzo wytrzymała i stabilna. Chroni ona torty przed uszkodzeniami, czynnikami, zewnętrznymi, a także zapobiega zaparzaniu się ciasta wewnątrz pudełka. Plastik, który nie przepuszcza powietrza, mógłby wpłynąć na gorszą prezentację i obniżenie walorów smakowych tortu. 

Higiena podczas przechowywania tortu

Kartonowe pudełka stosunkowo łatwo jest utrzymać w czystości. Można bez problemu umieścić w nich przekładki, a także papier spożywczy. Zapobiegnie to bezpośredniemu kontaktowi tortu z kartonem, przez co pudełko nie zamoczy się i nie rozklei. 

Możliwość dowolnej personalizacji pudełka

Pudełka tekturowe mają tę zaletę, że są podatne na różnego rodzaju ozdoby. Można z powodzeniem przyklejać do nich kokardy, wiązać na nich wstążki, pisać mazakami, czy nadrukowywać wybrane grafiki i napisy. Można także umieścić na nich logo firmy lub cukierni, a także umieścić życzenia dla obdarowanej osoby. 

Łatwość podczas transportu ciasta

Transport gotowych wypieków bywa czasem nie lada wyzwaniem, zwłaszcza jeśli ciasto posiada dużą ilość ozdobnych elementów lub jest kilkupiętrowe. Pudełka tekturowe są stosunkowo lekkie, co nie powoduje dodatkowego obciążenia podczas przenoszenia. Wyposażone są dodatkowo w poręczne uchwyty, które ułatwiają chwytanie pakunku. Wyposażone są we wzmocnione dno, które chroni kartonowe pudełka na torty przed przypadkowym otwarciem się. 

Niska cena kartonowych pudełek

Pudełka wykonane z kartonu, zazwyczaj są niedrogie. Jest to bardzo duży plus, zwłaszcza dla cukierni, które produkują i sprzedają znaczną ilość wypieków. Dzięki niskiej cenie opakowania, nie muszą one znacznie podnosić kosztów produkcji tortów i tym samym mogą zaproponować swoim klientom atrakcyjne ceny. Można ponadto pozwolić sobie na zamówienie większej ilości pudełek, bez obaw że ulegną one zniszczeniu podczas przechowywania. 

Estetyka i uniwersalność

Pudełka kartonowe cieszą oko. Wyglądają o wiele bardziej przyjaźnie, niż te, które wykonane są z tworzyw sztucznych. Wiele pudełek kartonowych, produkuje się z materiałów odnawialnych, co sprawia że są przyjazne dla środowiska. 

Można dobrać je w różnych kształtach, rozmiarach i wysokościach, dlatego są odpowiednie do różnego rodzaju tortów, bez względu na ich konstrukcję. 

Przechowywanie resztek wypieków

Pudełka kartonowe to świetny sposób na zachowanie świeżości i walorów smakowych ciast, które zostaną po zakończonych uroczystościach. W kartonie można bez problemu umieścić smakołyki, które nie zostały zjedzone i przechować je w lodówce bez obaw o to, że ciasto pochłonie inne obecne w niej zapachy. Ponieważ karton zapewnia odpowiednią wentylację, możemy cieszyć się smakiem ciasta jeszcze przez kilka dni, bez obaw o to, że straci ono swoją świeżość. 

Zostaw komentarz