Lee Myungseong Y1xxwct5rbo Unsplash1 Wp
  • Home
  • Ciekawostki
  • Jak wprowadzić więcej warzyw i roślinnych składników do codziennych posiłków?

Jak wprowadzić więcej warzyw i roślinnych składników do codziennych posiłków?

Co o tym sądzisz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kuchnia roślinna jest pełna kolorów, smaków i aromatów. Jeśli i Ty chcesz odkryć te dobrodziejstwa, wprowadzać do swojej diety więcej warzyw i roślinnych składników. Jak to zrobić? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, które ułatwią Ci to zadanie.

1. Zacznij od małych zmian


Berdychowski Kwiecien2 2024

Nie musisz od razu całkowicie rezygnować z mięsa czy nabiału. Zacznij od wprowadzenia małych zmian, np. dodaj do swojego codziennego posiłku więcej warzyw. Zacznij od sałatek, które są łatwe do przygotowania, a dzięki różnorodności składników nie mogą się znudzić. Przepisy na warzywa i sałatki są bardzo popularne, możesz zatem wybierać w propozycjach do woli. Pamiętaj, że każda porcja warzyw i owoców to moc witamin i składników mineralnych, dzięki którym Twój organizm sprawnie funkcjonuje, dzięki którym możesz się cieszysz swoją dobrą formą. 



2. Odkrywaj nowe smaki

Kuchnia roślinna jest niezwykle różnorodna. Wykorzystuje wiele gatunków warzyw, owoców, nasion, orzechów i ziaren, które dostarczają ludzkiemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Są one jednocześnie źródłem nowych, nieznanych dotąd smaków. Szukasz inspiracji na swój wymarzony roślinny posiłek? Masz wiele możliwości! 

Przepisy wegańskie

Jeśli nie wiesz, jak przygotować dania z warzyw, poszukaj przepisów wegańskich. Znajdziesz w nich mnóstwo inspiracji do tworzenia pysznych i zdrowych posiłków. Przeglądając portale kulinarne szybko przekonasz się, z jak licznych możliwości możesz skorzystać. Dobrym pomysłem jest też zainwestowanie w książki kucharskie, wydane przez specjalistów od kuchni wegańskiej. Takie opracowania są dostępne w niemal każdej księgarni, a każda książka to dla Ciebie nowe pomysły na oryginalne dania roślinne. Gdy już wiesz, jak wykorzystać w kuchni tofu oraz jakie przysmaki przygotować na bazie roślin strączkowych, bez problemu przygotujesz wiele jarskich potraw o wspaniałym smaku i dużej wartości odżywczej. 

Catering dietetyczny

Sporo czasu spędzasz w pracy i nie masz głowy do samodzielnego przyrządzania roślinnych posiłków? Masz pomocników! Rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia sprawia, że coraz popularniejszy staje się catering dietetyczny. Dzięki niemu zamawiasz to, co chcesz, i masz pewność, że Twój organizm otrzymuje niezbędną ilość składników odżywczych. Masz jednocześnie czas na oswajanie się z nowymi smakami oraz szukanie własnych przepisów na jarskie dania. 

3. Starannie planuj posiłki

Planowanie posiłków to klucz do sukcesu w diecie roślinnej. Dzięki temu zawsze masz pod ręką wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania posiłku. Szukasz podstawowych wiadomości na ten temat? 

Rozpraw się z mitami

Ciągle słyszysz uwagi, że weganie i wegetarianie cierpią z powodu niedoboru białka? To jeden z najczęściej powtarzanych mitów. Zamiast zniechęcać się takimi uwagami, poszukaj odpowiednich alternatyw dla białka zwierzęcego. Jest ich sporo. Lubisz rośliny strączkowe? Doskonale, gdyż dzięki nim dostarczasz do organizmu sporą ilość tej ważnej substancji. Boisz się o odpowiednią ilość wapnia? Nie masz czego! Jeśli odstawiasz nabiał i boisz się niedoborów tego składnika, zacznij częściej sięgać po płatki owsiane, natkę pietruszki, brokuły i ziarna sezamu. 

Zdobądź odpowiednią wiedzę na temat kuchni roślinnej

Chcesz mieć pewność, że Twoja dieta jest odpowiednio zbilansowana? Zdobądź podstawową wiedzę na temat tego, jaką wartość odżywczą mają poszczególne składniki roślinne. Gdy już wiesz, że mleko świetnie zastąpi napój sojowy lub owsiany, a jako dobre źródło żelaza sprawdzi się kasza lub pestki dyni, zaplanowanie roślinnego posiłku przestanie być wielkim problemem.

4. Eksperymentuj z przyprawami

Ciągle słyszysz, że dania jarskie są jałowe, mdłe i pozbawione smaku? Zapomnij o tym i naucz się korzystać z przypraw. Pamiętaj, że sól i pieprz to nie wszystko! Przyprawy to sekret smaku wielu dań. Im śmielej z nich korzystasz, tym lepiej.  Dzięki nim nawet najprostsze danie z warzyw zyska wyjątkowy charakter i z powodzeniem zastąpi znany Ci do tej pory posiłek z mięsem jako głównym składnikiem. Gdy już poznasz orientalne zioła, moc kurkumy i sosu sojowego, gdy zaczniesz z nich umiejętnie korzystać, odkryjesz wyjątkową głębię smaku roślinnych posiłków. Tęsknisz za smakiem mięsa? Doceń jarską pieczeń z seitana, w której pojawia się sos sojowy, granulowany czosnek oraz cząber, lub wegańskie mielone z buraków i kaszy jaglanej, doprawionej m.in. pieprzem, kuminem i majerankiem. Jeśli Cię to dalej nie przekonuje, z pewnością przekona Cię https://dziewiataplaneta.pl, która oferuje catering wegetariański o wymarzonym roślinnym menu.

Wprowadzenie do codziennej diety większej ilości warzyw i roślinnych składników nie jest trudne.  Wystarczy kilka prostych zmian, odrobina planowania i otwartość na nowe smaki. Kuchnia roślinna może dostarczyć Ci nie tylko niezbędnych składników odżywczych, ale też wiele kulinarnych wrażeń. Spróbuj, a może okaże się, że to właśnie jest to, czego szukałeś?

Zostaw komentarz