Poznają Muzeum Śremskie od kuchni

W Muzeum Śremskim, jak co roku, odbywają się letnie półkolonie dla dzieci. Tematem przewodnim tegorocznej zabawy jest „Muzeum od kuchni, czyli kulinarne podróże dookoła świata”.
Półkolonie rozpoczęły się w poniedziałek, 26 czerwca i potrwają do piątku. Pierwszego dnia dzieci zwiedziły muzeum, malowały porcelanowe kubki, wzięły udział w grach i zabawach w muzealnym ogrodzie oraz wybrały się na obiad do McDonald’s.
We wtorek z kolei uczestnicy wybrali się do Kinoteatru Słonko, relaksowali w ogrodzie i smakowali samodzielnie przygotowane sałatki owocowe. Środa natomiast przyniosła wyjazd do Dymaczewa Nowego, gdzie dzieci wzięły udział w warsztatach piekarskich w tamtejszej pracowni. Po powrocie był obiad w Balbince, relaks, gry i zabawy, a na deser praca plastyczna – witrażowy lampion.
W czwartek z kolei uczestnicy półkolonii zostaną zaproszeni do wykonania rzeźby w glinie. Będzie też smacznie. W planach jest pieczenie ciasteczek. W piątek natomiast znów szykuje się wyjazd. Tym razem do Rogalowego Muzeum w Poznaniu.





























