Zdrowie na co dzień, czyli Dzień Jabłka w Masłowie
28 września obchodzony jest Światowy Dzień Jabłka. W obchody święta włączyła się także społeczność Szkoły Podstawowej im Jana Brzechwy w Masłowie.
Reklama
Celem święta jest przede wszystkim popularyzowanie zalet jabłka. A jest ich naprawdę wiele. W jabłku znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę A, E, K, antyoksydanty oraz minerały: jod, potas, magnez, cynk, fluor, mangan, siarkę, miedź, fosfor. Jeden średniej wielkości owoc zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, wzmacniając tym samym odporność. W jabłku znajdują się ponadto substancje, które wspomagają wytwarzanie nowych komórek w mózgu, usprawniając tym samym procesy zapamiętywania i uczenia. W szczególnych wypadkach jabłko może nawet zastąpić… szczoteczkę do zębów.
Jabłko niejedno ma imię
Uczniowie chętnie dzielili się wiedzą na temat jabłek, ich odmian, smaku oraz możliwości kulinarnych. Jabłko można jeść na surowo, uprażone, w kompocie, jako smaczną szarlotkę, a nawet w postaci zdrowych chipsów.
Uczniowie szkoły w Masłowie Światowy Dzień Jabłka uczcili sportowym akcentem, uczestnicząc w konkurencjach i zabawach ruchowych. Była to także okazja, by poznać historii „O gwiazdce, której nikt nie widział”. Wszyscy skosztowali także tego smacznego i zdrowego owocu.