Image
Fot. KGW Wyrzeka/Każda Pani w KGW Wyrzeka ma swoje zadanie, każda z nich jest tak samo potrzeba

Festiwal Polska Od Kuchni i sukces KGW Wyrzeka

Co o tym sądzisz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

W niedzielne popołudnie, 2 lipca w Ostrowie Wlkp. odbył się półfinał trzeciej edycji Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich Polska od Kuchni. W wydarzeniu udział brała, jak zawsze perfekcyjnie przygotowana, reprezentacja KGW Wyrzeka.


Berdychowski Kwiecien2 2024

Spośród kilkuset nadesłanych zgłoszeń wyłoniono 63 koła, które stanęły do rywalizacji w czterech kategoriach konkursowych. W gronie półfinalistów znalazły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Wyrzece, które zakwalifikowały się do wszystkich kategorii.

Przygotowania z pasją i talentem: Panie z Koła gotowe na Festiwal Polska od Kuchni

Promocja Koła na festynach, dożynkach i innych wydarzeniach plenerowych wydaje się być „towarzyskim” wyjazdem, natomiast udział w Festiwalu Polska od Kuchni to ogromne przedsięwzięcie i ciężka praca.

Przygotowania zaczynają się kilka miesięcy wcześniej od założenia grupy na Messengerze w celu łatwiejszej komunikacji, co pozwala na załatwienie wielu spraw zaocznie. Tam każdy może wrzucić swoje pomysły, sugestie, opinie, co z kolei znacznie pomaga w organizacji pracy.

Panie z Wyrzeki już w styczniu ustalają, jak chcą zaprezentować się na festiwalu, co będą serwować w konkursie kulinarnym, co będą wystawiać w konkursie artystycznym oraz jak będą wyglądać ich festiwalowe kreacje.

W tym roku postawiły na lekki look i wyraziste akcenty. W jedno niedzielne popołudnie spotkały się na przymiarkach sukienek, butów i kapeluszy.

Same zrobiły sobie kolczyki, paznokcie w kolorze różu, korsarze na rękę, fryzury i makijaże, bo talentów w ich kole jest sporo. Najtrudniejszy jest wybór kandydatek na Miss Wdzięku i Miss wdzięku 45 +, wszystkie panie są urocze i wybrać te jedyne jest naprawdę ciężko.

Fot. KGW Wyrzeka

Kreatywność i smakowe osiągnięcia: KGW Wyrzeka zdobywa II miejsce w konkursie kulinarnej na Festiwalu

Park w Ostrowie Wlkp. o godzinie 11.00 był już gotowy na ugoszczenie wszystkich wystawców. Każde Koło Gospodyń Wiejskich miało do dyspozycji namiot o wymiarach 9m2, w którym trzeba zmieścić wyposażenie małego mieszkania.

Podczas festiwalu trzeba także zorganizować zaplecze kuchenne z małą lodówką, gazówką, garnkami i zastawą stołową a do tego w kuchni mieści się też garderoba z sukienkami dla Miss.

Urządzenie tego wszystkiego wymaga od pań z KGW Wyrzeka umiejętności logistycznych i kreatywności. Czasami zapomną stołu do kuchni, innym razem kaszy, która była niezbędna do dania konkursowego…, ale zawsze znajdą rozwiązanie i wychodzą cało z opresji. Konkurs kulinarny wymaga nie tylko umiejętności gotowania, ale przede wszystkim wiedzy i znajomości dań, które się serwuje.

W tym roku KGW w Wyrzece na niedzielny obiad zaproponowało roladki nadziewane z kaszotto grzybowym i sałatką szpinakową.  Do tego sok miętowy z cytryną na miodzie własnej roboty i… kieliszek nalewki malinowej dla lepszego trawienia.

Niektóre pomysły rodzą się w drodze na festiwal, tak było na przykład z rymowanką na powitanie  ekspertów.

Ocenie ekspertów smaku z Jakubem Steuermarkiem na czele podlega smak, forma podania i wrażenie ogólne. Wśród zadań konkursowych królowały rosoły, a Wyrzeka postawiła na zupę buraczkową z makaronem.

Menu KGW z Wyrzeki uzyskało II miejsce na 29 propozycji, wybranych ze 100 zgłoszeń nadesłanych przez koła z całej Wielkopolski.

Wiecej u sukcesach pań z KGW Wyrzeka na Festiwalu Polska od Kuchni przeczytacie w najnowszym papierowym wydaniu Tygodnia Ziemi Śremskiej (w sklepach już od 6 lipca) lub w e-wydaniu

Zostaw komentarz