Chipsy z Lidla mogą być groźne dla zdrowia

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie przed spożyciem bio chipsów warzywnych, produkowanych dla koncernu Lidl. „Spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta”.
Reklama

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych z solą morską, marki Snack Day. „Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta„.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Bio Organic, Chipsy Warzywne z solą morską, Snack Day, 100 g
- Numer partii: C 110 086502
- Data minimalnej trwałości: 18.11.2023
- Producent: Yellow Chips BV, Holandia
- Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp. k., ul Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne
Firma Lidl sp. z o.o. sp. k. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęła procedurę prewencyjnego wycofania wskazanej partii produktu z rynku oraz od konsumentów w sklepach sieci Lidl. Prewencyjnym wycofaniem objęty jest wyłącznie produkt z wyżej wymienionym numerem partii.
Klienci mogą zwrócić artykuł w każdym sklepie bez konieczności okazywania paragonu.
Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania.
Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym artykule.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.