Czy maltodekstryna w żywności jest szkodliwa?

12276 643e917317af7
Co o tym sądzisz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Maltodekstryna to substancja powstała w wyniku rozpadu enzymatycznego skrobi, która jest popularnym dodatkiem do żywności, w tym również dla niemowląt i dzieci. Choć nie posiada słodkiego smaku, to bardzo kaloryczna i ma wysoki indeks glikemiczny. Z tego powodu, osoby na diecie odchudzającej się oraz cierpiące na cukrzycę powinny unikać produktów zawierających maltodekstrynę.


Berdychowski Wv

Maltodekstryna – w jakich produktach występuje?

Maltodekstryna z racji swoich właściwości emulgujących, wypełniających i spulchniających jest wykorzystywana w wielu gotowych produktach, daniach instant, wyrobach cukierniczych, produktach mlecznych, dżemach, musach oraz innych przetworach owocowych i warzywnych.


Śrem Nasze Miasto 320x320 Komórki

Maltodekstryna występuje także w mleku modyfikowanym, z uwagi na łatwiejsze wchłanianie glukozy i wyższą strawność. Ze względu na to, że jest szybkim źródłem energii, maltodekstryna jest stosowana w produktach dla sportowców, jako suplement diety mający na celu uzupełnienie zapasów glukozy po intensywnym treningu.





Maltodekstryna jest obecna w składzie napojów izotonicznych, żeli, batonów węglowodanowych, odżywek węglowodanowych (typu carbo) oraz węglowodanowo-białkowych (typu gainer). Spożycie odżywki zawierającej łatwo przyswajalne węglowodany wpłynie na uzupełnienie glikogenu mięśniowego, którego utrata nastąpiła w trakcie wykonywania intensywnego treningu.

Maltodekstryna – szkodliwość

Ilość maltodekstryny dodawanej podczas wytwarzania żywności jest bezpieczna dla zdrowia i nie powoduje działań niepożądanych. Jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać produktów zawierających maltodekstrynę ze względu na jej wysoki indeks glikemiczny.

  Kwasy tłuszczowe omega 3 - dla kogo? Kto powinien je suplementować?

Dieta cukrzycowa wyklucza produkty zawierające maltodekstrynę, dlatego warto dokładnie czytać etykiety, szczególnie produktów o obniżonej zawartości tłuszczu.

Produkty zawierające maltodekstrynę mogą powodować reakcje alergiczne lub nadwrażliwość u osób, które z powodów zdrowotnych muszą wykluczyć gluten z diety.

Zaletą maltodekstryny stosowanej w produkcji żywności jest ograniczenie zawartości tłuszczu, zachowując przy tym właściwości teksturalne i sensoryczne. Ponadto wpływa na wilgotność produktu, dzięki dobrej zdolności do wiązania i zatrzymywania wody.

Jednak wadą maltodekstryny jest skrócenie czasu przydatności do spożycia i tym samym przechowywania produktów spożywczych. Ponadto zawartość maltodekstryny w produktach spożywczych może zwiększać ryzyko zakażenia mikroorganizmami chorobotwórczymi.

Maltodekstryna jest substancją bardzo kaloryczną, a jej indeks glikemiczny jest wyższy niż u glukozy. Z tego powodu duże spożycie produktów zawierających maltodekstrynę jest niewskazane dla osób na diecie odchudzającej.

Ograniczenie spożycia maltodekstryny wymaga wykluczenia z diety produktów wysoko przetworzonych, dań gotowych, produktów instant oraz wyrobów o obniżonej zawartości tłuszczu.

Zostaw komentarz