Śremska Jadłodzielnia już działa!
1 lutego oficjalnie wystartowała śremska „Jadłodzielnia”. Choć sam pomysł kiełkował od dawna, inicjatywę udało się dopiąć na ostatni guzik dzięki Jakubowi Tylmanowi, który do współpracy zaprosił Ośrodek Pomocy Społecznej, Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie oraz gminę Śrem.
Miejsce dla każdego!
Reklama
„Jadłodzielnia” jest miejscem bezpłatnego dzielenia się żywnością. – Niecały miesiąc trwały formalności. Z inicjatywą powstania „Jadłodzielni” wyszedł Jakub Tylman, choć muszę przyznać, że pomysł ten pojawił się już wcześniej. Wszystko jednak musiało zostać przygotowane w sposób logiczny i uporządkowany. Powstał regulamin. Naszą rolą, jeśli chodzi o gminę, jest promowanie tego miejsca. I mam nadzieję, że zostanie pozytywnie odebrane przez mieszkańców – podkreślał burmistrz Adam Lewandowski.
Fundatorem lodówki jest wrocławska fundacja „Weź pomóż”, która także pomogła w pierwszym jej zaopatrzeniu. Fundacja zajmuje się między innymi promowaniem tzw. społecznych lodówek.
Idea jest taka, że z tego miejsca mogą korzystać wszyscy. Nie tylko osoby będące w kryzysie. Choć te oczywiście jak najbardziej zachęcamy. Jeśli ktoś ma za dużo jedzenia – może je włożyć do lodówki. Jeśli ktoś potrzebuje jedzenia – śmiało może je zabrać. Najważniejsze jest to, by nie marnować pożywienia – mówił Jakub Tylman
Zgodnie z regulaminem do „Jadłodzielni” można przynieść:
- żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu,
- żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
- produkty zapakowane fabrycznie,
- warzywa i owoce,
- wyroby i przetwory własne domowe, np. zupy w słoikach, sałatki, marynaty itp.,
- produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,
- sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
Do lodówek nie należy wkładać:
- produktów nadjedzonych, napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików,
- produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka,
- produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”,
- żadnego rodzaju surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar,
- produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
- alkoholu.
Jak czytamy na stronie śremskiego ratusza, celem „Jadłodzielni” jest zapobieganie marnowaniu żywności i pomoc potrzebującym. Inicjatywa buduje wzmacnianie więzi społecznych – wzrost wrażliwości na potrzeby innych ludzi, generowanie i wzmacnianie zachowań prospołecznych oraz budowanie zaufania i kapitału społecznego. Celem jest także działanie proekologiczne poprzez zmniejszenie ilości odpadów spożywczych oraz edukacja w zakresie niemarnowania żywności, przechowywania i kształtowania świadomych zachowań konsumenckich.