Jak prawidłowo jeść sushi, czyli wydobycie całej palety smaków

Co o tym sądzisz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jednak nie każdy wie, że reguł jedzenia sushi przestrzega się nie tylko ze względu na savoir vivre, lecz mają one także wymiar praktyczny. Sprawiają, że jesteśmy w stanie poczuć pełen smak potrawy. Zatem, jak jeść sushi, by smakowało najlepiej, jak to możliwe?


VW_Berdychowski_400_150(1)

Spożywanie rolki w całości, jako zasada numer jeden

Wszystkie poradniki na temat tego, jak jeść sushi, na jednym z pierwszych miejsc wymieniają zasadę dotycząca wkładania do ust całych rolek. Odgryzanie kawałków i pozostawianie nadgryzionej rolki na talerzu jest postrzegane w Japonii jako spory nietakt. Jednak nie tylko o brak manier tu chodzi. Przepisy na sushi zakładają spożywanie rolek w całości, to znaczy że są one skomponowane tak, aby jedzone tym sposobem smakowały najlepiej. Smaki poszczególnych składników mieszają się ze sobą w zaplanowany sposób, tworząc jeden smak. Przez to tylko spożywając rolkę w całości, jesteśmy w stanie go poczuć.

Więcej na temat etykiety jedzenia sushi znajdziesz tutaj: https://www.hashisushi.pl/



Sos sojowy i wasabi

Nieodłącznymi dodatkami do sushi są sos sojowy i wasabi. Oba składniki są popularne nie tylko w Japonii, ale też w kuchni europejskiej. Sos sojowy służy zintensyfikowaniu smaku, natomiast wasabi nadaje ostrości. Częstym błędem jest jednak moczenie w sosie całej rolki oraz pokrywanie wszystkich jej stron wasabi. W rzeczywistości oba dodatki powinno się umieszczać jedynie na rybie, nigdy na ryżu. W przeciwnym razie stłumimy smak składników. W przypadku sosu sojowego przestrzeganie wskazanej reguły jest ważne również z innego względu. Rzecz w tym, iż sos sojowy zaaplikowany na ryż może doprowadzić do jego rozklejenia.

Przeznaczenie imbiru w sushi

Większość zestawów sushi oprócz sosu sojowego i wasabi zawiera też imbir. Mało kto wie, że imbir nie powinien być traktowany jako składnik potrawy. Nie ma on za zadanie poprawiać ani wzmacniać smaku rolek sushi, wręcz przeciwnie. Służy on redukcji odczuć smakowych. Przeznaczeniem imbiru w sushi jest oczyszczanie kubków smakowych. Należy korzystać z niego przed spożywaniem każdej kolejnej rolki, w celu odczucia pełnego smaku.

Jak jeść sushi, czyli nie używaj sztućców

Niektórym osobom jedzenie pałeczkami sprawia nieco trudności. Jednak mimo to nie zalecamy zamiany pałeczek na sztućce. Po pierwsze jest to bardzo nietaktowne. Po drugie, wbrew pozorom spożywanie sushi sztućcami jest…niewygodne! Oczywiście pod warunkiem, że chcemy wydobyć pełen smak. Widelec czy łyżka uniemożliwiają wygodne namaczanie rolek w sosie sojowym w prawidłowy sposób. Niełatwe jest też wtedy wkładanie rolek do ust w całości. Tym samym sushi najlepiej jeść pałeczkami. Jednak jak jeść sushi, jeśli pałeczki sprawiają nam kłopot? Okazuje się, że istnieje alternatywne rozwiązanie. Zgodnie z japońską tradycją jak najbardziej dopuszczalne jest jedzenie sushi rękoma. Wybierając tę metodę, postąpisz zgodnie z dobrym obyczajem oraz zapewnisz sobie odczuwanie pełnego smaku każdej rolki.