Trzeci etap konkursu “Kościan smakuje” na wyspie między kanałami Obry zakończył się sukcesem. Na czym polegał konkurs?
Reklama
![Berdychowski Kwiecien2 2024](https://i0.wp.com/tydzien.net.pl/wp-content/uploads/2024/04/berdychowski_kwiecien2_2024.jpg?resize=1000%2C400&ssl=1)
Szeroko zakrojona rewitalizacja wyspy między kanałami Obry (zwana sercem Kościana) jest ważnym krokiem w kierunku poprawy jakości życia mieszkańców i atrakcyjności tego miejsca dla turystów. Zagospodarowanie terenów wypoczynkowych przy mostkach i na bulwarze, zrewitalizowany teren rekreacyjny na Łazienkach oraz zielone ciągi spacerowe z miejscami do wypoczynku i aktywności sportowej na pewno przyciągną wielu ludzi, którzy będą mogli cieszyć się pięknem tego miejsca. Od kilku lat trwa szeroka rewitalizacja mająca ożywić lokalną społeczność i gospodarkę.
Inicjatywy takie jak “Kościan smakuje” przyczyniają do budowania więzi społecznych i kulturalnych w mieście. Organizatorzy konkursu zaprosili każdego do restauracji i barów serwujących dania obiadowe w okolicach rewitalizowanego rynku i deptaka. Uczestnicy mieli okazję delektować się smakiem regionalnych potraw po spacerze, który miał miejsce po zielonych brzegach wyspy.
Konkurs miał za zadanie promować smaki kościańskiej wyspy i zachęcić do odwiedzenia tego miejsca. Składał się z trzech miesięcznych edycji. Z grona gości biorących udział w promocji wyłoniono trzech zwycięzców, którzy zgarnęli vouchery o łącznej wartości 1000 zł. Bony o wartości 200 zł można było wykorzystać w pięciu różnych restauracjach.
Organizatorami tego przedsięwzięcia byli: Urząd Miejski Kościana oraz właściciele lokali gastronomicznych- Pierogarnia, Gospoda RYŚ, Bistro NAD OBRĄ, Euforia Smaku, Kebab Star Marks & Indyjska Restauracja.