|||

Dożynki gminne w Kołacinie. Mokre, ale udane!

Co o tym sądzisz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jedno jest pewne! W gminie Książ Wlkp. deszczu się nie boją! W niedzielę, 28 sierpnia w Kołacinie odbyły się dożynki gminne. I mimo że przez oficjalną część imprezy siąpiło, wszystko odbyło się zgodnie z wcześniej ustalonym harmonogramem.


Internet Tydzień Ziemi Śremskiej 300x300px Rgb
Internet Tydzień Ziemi Śremskiej 300x300px Rgb

Wydarzenie zainaugurowała dziękczynna msza święta polowa. Następnie odbył się tradycyjny obrzęd dożynkowy, który zainicjował polonez, a także przyśpiewki i obtańcowywanie wieńca. – Dziś przede wszystkim pragnę podziękować rolnikom. Bo to jest wasze święto! Dziękuję za to, że zapewniacie nam bochen chleba na naszych stołach. Życzę Wam sprzyjającej aury, obfitych plonów i mądrej polityki rolnej – podkreślał burmistrz Teofil Marciniak.



Fot. D. Górna

Wśród zaproszonych gości znaleźli się między innymi starosta śremski Zenon Jahns, burmistrz Dolska Barbara Wierzbińska, a także poseł Zbigniew Dolata, który wziął udział w finale Bitwy Regionów. Starostami tegorocznych dożynek byli Dorota Rodziak i Roman Klinowski.

Bitwa na smaki

Bitwa Regionów była jedną z atrakcji tegorocznych dożynek w gminie Książ Wlkp. Była to już VII edycja konkursu, organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa dla lokalnych KGW. O tytuł najlepszych walczyło 15 kół gospodyń i 15 potraw regionalnych z gmin: Książ Wlkp., Dolsk i Śrem. W jury zasiadło sześć osób, a wśród nich Beata Kartowicz, która na co dzień rządzi w kuchni „Dzień Dobry TVN”. Wspierali ją Aldona Jankowska, Jan Bąk, Paweł Schick, Krzysztof Klonowski oraz Michał Andrzejczak.

Fot. D. Górna

Wśród dań, które brały udział w konkursie między innymi znalazła się rolada z królika z serem wędzonym i sałatka ze szpinaku z dressingiem buraczanym, a wszystko to podane z sokiem z białego bzu. Była też zupa z korbola na ostro, kaczka, pampuchy i modra kapusta, domowy rosół oraz szare kluski z kapustą.

Które danie urzekło jurorów?

Po długich i trudnych naradach jury przyznało trzy wyróżnienia oraz nagrody za trzy pierwsze miejsca. Podziękowania za udział trafiły do: KGW Brzóstownia, KGW Dalewo, KGW Gogolewo-Świączyń, KGW Chwałkowo-Kościelne, KGW Masłowo, KGW Zaborowo, KGW Zbrudzewo, KGW Radoszkowo-Charłub oraz KGW Rusocin.

Fot. D. Górna

Wyróżnienie z kolei zostało przyznane trzem kołom: KGW Chrząstowo (3), KGW Kołacin (2), KGW Zakrzewice (1), które urzekły jury swoim daniem popisowym – pieczoną kaczką z jabłkami, pieczonymi ziemniaczkami i buraczkami.

Z kolei trzy najlepsze potrawy przygotowały:

  1. KGW Włościejewice – Ługi – pasztet z gęsi (1000 zł)
  2. KGW Kiełczynek – zupa z korbola (800 zł)
  3. KGW Wyrzeka – rolada z królika (500 zł)

Na koniec musimy wspomnieć, że o dobry nastrój uczestników niedzielnej zabawy zadbali: Chór Consensus w wersji folkowej, śląska Grupa Fest, oraz zespół Pagost, który zaprosił uczestników do szalonej zabawy pod sceną.