Gotowanie w literackim klimacie
Bigos staropolski, czyli literacko-kulinarne przedsięwzięcia w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Masłowie.
Reklama
„Literackie gotowanie, czyli książka na talerzu” to jeden z projektów edukacyjnych, realizowanych w zespole Szkolno-Przedszkolnym w Masłowie. Uczestnicy przedsięwzięcia, zainspirowani literackimi dziełami, poszerzają własną wiedzę kulinarną, zdobywając nowe doświadczenia.
W maju młodzież spotkało nie lada wyróżnienie – mieli możliwość przygotowania staropolskiego bigosu pod czujnym okiem szefa kuchni restauracji Villa Natura w Dolsku – Michałem Michalskim.
Doświadczony szef kuchni odkrył tajniki mickiewiczowskiego przysmaku, zwracając jednocześnie uwagę na znaczenie rzemiosła kucharskiego, czyli prawidłowe przygotowanie potrawy.
Dla uczestników przedsięwzięcia była to niezwykła przygoda i doświadczenie, które z całą pewnością znajdzie zastosowanie w przyszłości.