„Dobry posiłek w szpitalu” także w Śremie

Szpital Powiatowy im. Tadeusza Malińskiego w Śremie przystąpił do programu pilotażowego o nazwie „Dobry posiłek w szpitalu”.
Odpowiednie odżywianie ma ogromne znaczenie dla pacjentów przebywających w szpitalach. Jest ono integralną częścią całego procesu leczenia, a ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego modelu żywienia stanowi kluczowy element procesu zdrowienia.
Często również te posiłki nie są odpowiednio zbilansowane i bywają, że wyglądają nieapetycznie. Program „Dobry posiłek w szpitalu” ma to zmienić. Szpital w Śremie stał się częścią pilotażowego programu.
Pomaga to poprawić skuteczność leczenia i zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań. Ponadto edukacja żywieniowa odgrywa istotną rolę w prewencji chorób, które mogą rozwinąć się jako konsekwencja już istniejących schorzeń.
Zgodnie z założeniami programu posiłki w szpitalach pilotażowych są przygotowywane na podstawie jadłospisu opracowanego przez dietetyka na co najmniej 7 dni, a szpitale przeznaczą na wyżywienie pacjenta o 25 zł więcej.
Szpital uczestniczący w programie każdego dnia publikuje na swojej stronie internetowej zdjęcie co najmniej dwóch posiłków oraz dietę. Te możemy znaleźć na stronie internetowej szpitala w Śremie w zakładce „Pacjent”.
Celem programu pilotażowego jest zwiększenie poziomu edukacji dotyczącej zdrowego odżywiania pacjentów korzystających z usług opieki zdrowotnej, poprzez dostarczanie porad żywieniowych oraz Wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w placówkach szpitalnych.
Program pilotażowy potrwa do 30 czerwca 2024 roku.
Jeden komentarz