|

Nie wyrzucaj. Podziel się. W Kórniku rusza Jadłodzielnia

Jadłodzielnia to ogólnodostępna lodówka, w której można zostawić jedzenie i je zabrać. Projekt ten skierowany jest do tych wszystkich osób, które mają za dużo jedzenia i nie chcę go zmarnować, wyrzucając je. Mogą nieodpłatnie przekazać je do Jadłodzielni, a inne osoby – głównie potrzebujące – mogą również bez żadnych opłat zabrać to jedzenie i wykorzystać we właściwy sposób.

–  Taka idea ma pomóc w budowaniu świadomości oraz być edukacją dla nas wszystkich. Marnowanie żywności wpływa bardzo negatywnie na środowisko naturalne, Jadłodzielnia może być sposobem na zapobieganie powstawaniu odpadów – przekonują kórniccy urzędnicy.

fot. UM Kórnik

Co może, a co nie powinno trafić do publicznej lodówki?

Do Jadłodzielni mogą trafić tylko te produkty, które sami moglibyśmy zjeść. Może być to żywność po dacie „najlepiej spożyć przed”, ale przed datą końcową oznaczającą „najlepiej spożyć do”. Produkty, które trafić mogą do lodówki muszą być szczelnie zamknięte i w czystych opakowaniach. Natomiast domowe wyroby powinny być opatrzone składem oraz datą przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte.

Jeśli natomiast chodzi o to, co nie może trafić do Jadłodzielni to nie zostawiamy tam nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem, otwartych puszek lub słoików, produktów z nietypowym zapachem lub kolorem, z wydętym wieczkiem, produktów które miały kontakt z pleśnią lub odpadami komunalnymi.

Jadłodzielnia zacznie działać od 10 października. Lodówka znajdować się będzie przy ul. Poznańskiej 34A w Kórniku i czynna będzie w godzinach 8-18.