Wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania
- podstawowe wytyczne dietetyczne,
- referencyjne wartości spożycia,
- piramida żywieniowa,
- kalorie,
- węglowodany,
- białko,
- tłuszcze,
- witaminy, takie jak A, D, E, itp.
- minerały, takie jak wapń, potas, magnez itp.
- substancje bioaktywne, znajdujące się w superfoods.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej definiuje żywienie jako „naukę o żywności, składnikach odżywczych i substancjach w niej zawartych, ich działaniu, interakcji i równowadze w odniesieniu do zdrowia i choroby, a także jako proces, w którym organizm przyjmuje, metabolizuje, wchłania, transportuje, wykorzystuje i wydala substancje spożywcze”. Celem naszej diety jest spożywanie pokarmów, które dostarczają sześciu podstawowych składników odżywczych:
- węglowodanów,
- białko,
- tłuszcz,
- witamin,
- minerałów,
- wodę.
Odpowiednia ilość i różnorodność pożywienia zapewnia właściwą ilość składników odżywczych dla zdrowia i kontroli wagi.
Czym są Referencyjne Wartości Spożycia?
Reklama

Jedną rzeczą, która łączy nas wszystkich jest to, że wszyscy jemy. To, co, kiedy, dlaczego i ile jemy, różni się w zależności od osoby. Często wybieramy produkty żywnościowe na podstawie ich smaku, znajomości, kosztów i/lub dostępności. To, co wybieramy do jedzenia, niekoniecznie jest tym, czego potrzebuje nasz organizm. Dieta uboga w składniki odżywcze może prowadzić do problemów ze zdrowiem i wagą. Na szczęście opracowano wytyczne, które mają pomóc każdemu z nas w podjęciu decyzji, jakie pokarmy należy spożywać, aby dostarczyć organizmowi potrzebnych składników odżywczych.
Co na to nauka?
Badania określające odpowiednią ilość składników odżywczych dla zdrowia rozpoczęły się w latach 40-tych XX wieku, ponieważ mężczyźni byli odrzucani z wojska podczas II wojny światowej ze względu na skutki złego odżywiania na ich zdrowie. Pierwsza Rada Żywności i Żywienia powstała w celu oceny spożycia składników odżywczych w dużych populacjach. Od tego czasu, Instytut Żywności i Żywienia przeszedł wiele zmian i opublikował kompleksowe wytyczne dotyczące żywienia zarówno dla utrzymania dobrego stanu zdrowia i zapobiegania chorobom.
Najnowsze zalecenia
Najnowsze i najbardziej kompleksowe zalecenia żywieniowe zawarte są w tzw. referencyjnych wartościach spożycia (Referencyjna Wartość Spożycia – RWS). RWS zostały stworzone w 1997 roku i zmieniły sposób oceny diet. Głównym celem tych wytycznych było nie tylko zapobieganie niedoborom składników odżywczych, ale także zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzyca i osteoporoza. Wartości RWS zostały ustalone dla makroskładników odżywczych (węglowodanów, białek i tłuszczów), mikroskładników odżywczych (witamin i minerałów), elektrolitów i wody, roli alkoholu w zdrowiu i chorobie oraz związków bioaktywnych, takich jak fitoestrogeny i fitochemikalia.
Co to jest piramida żywieniowa?
Każdy słyszał o tym, jak ważne jest przestrzeganie zrównoważonej diety, ale skąd wiesz, jaka jest właściwa równowaga? Celem zrównoważonej diety jest spożywanie odpowiedniej ilości kalorii, węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin, minerałów i wody. Żywność można podzielić na grupy według zawartości kalorii i składników odżywczych. Oznacza to, że można spożywać dowolną żywność z danej grupy żywności i uzyskać podobną ilość składników odżywczych. Ilość kalorii będzie zależała od ilości jedzenia, które spożywasz.
Co znajduje się na etykietach produktów spożywczych?
Następnym razem, gdy będziesz decydować o tym, co zjeść, pamiętaj, że „liczy się to, co jest w środku”. Możesz zajrzeć do środka, czytając to, co znajduje się na zewnątrz, czyli etykietę żywności. Etykieta żywności, czyli informacja o wartościach odżywczych, jest najlepszym źródłem informacji o tym, czym karmisz swój organizm. Zanim jednak zaczniesz z niej korzystać, musisz wiedzieć, jak ją czytać, więc ” przeanalizujmy” etykietę żywności.
Etykieta żywności zawiera informacje na temat:
- wielkości porcji,
- kaloriach,
- całkowitej zawartości tłuszczu,
- tłuszczu nasyconym,
- tłuszczu jednonienasyconym,
- tłuszczu wielonienasyconego,
- tłuszczu trans,
- cholesterolu,
- sodu,
- węglowodanów ogółem,
- błonnika pokarmowego,
- cukrów,
- białka,
- witamin i minerałów.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.